Фигаро”: Законът за неделния труд влиза в сила днес


16 август 2009 | 10:38

Париж. Законът за неделния труд влиза в сила днес и ще бъде подложен на първия сериозен тест за оперативността си, пише днес вестник „Фигаро”. Днес магазините за облекло могат да бъдат отворени в 569 туристически зони в цяла Франция.
Законът за неделния труд ще бъде „напълно оперативен” до края на септември или поне в това увери министърът на труда Ксавие Дарко на 9 август.
На 23 юли френският сенат одобри промяната на закона за работа в неделя със 169 гласа за при 159 гласа против.
На 15 юли предложението на партията на президента Саркози Съюз за народно движение (ЮМП) за нов правилник, позволяващ работата в неделя, бе прието от френския парламент с 282 гласа за и 238 гласа против, отново с незначително мнозинство, коментира изданието.
Законовият текст предвижда неделният ден да стане работен за търговските обекти в общините, в които туризмът е силно развит, както и в големите градове като Париж, Лил и Марсилия. Настоящото законодателство на Франция забранява неделния труд.
По въпроса за статута на столицата във връзка с новия закон, Дарко заяви, че по негово мнение целят район на Париж трябва да бъде определен като туристически и да бъде подведен по правилата на промяната в закона.
55% от французите са против работата в неделя, показа проведено сред французите проучване. 42% от работещите в Хексагона биха приели да работят в неделя. 86% от анкетираните смятат, че неделя е „фундаментален ден за семейния живот”.


http://www.focus-news.net/?id=n1240914