Европейският парламент отложи гласуването за присъствието на Разпятието в училищата

18/12/2009 12.32.25


На редовно заседание Европейският парламент реши да отсрочи за следващото си пленарно заседание гласуването на решението на Европейския съд за човешките права относно забраната за излагането на религиозни символи, като напр. Разпятието, в класните стаи на италианските училища. Предложението за отсрочването поради нужда от проверка за допустимостта на предмета за гласуване е направено от председателя на европейската социалдемократична група Мартин Шултц. „Това, което трябва да бъде гласувано в аулата в Страсбург е дебат, който засяга Италия, а не Европа и поради това няма смисъл подобна резолюция да бъде взета под внимание от Европейския парламент”. От своя страна Европейската народна партия иска Европейския парламент да вземе становище по въпроса. „Милиони хора са засегнати от решението на Европейския съд и трябва да гласуваме сега”, заяви от името на народната партия Манфред Вебер. В този контекст италианските евродепутати са представили заявление относно свободата за излагане на обществени места на религиозни символи, представляващи културата и идентичността на народа. Решението на Европейския съд твърди че присъствието на Разпятието в училищните стаи е „нарушаване на правата на родителите да възпитават децата според техните убеждения” както и „нарушаване на религиозната свобода на учениците”.


http://www.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=343133



Копенхаген: Барозо: не на националистическата реторика

17/12/2009 17.20.31


Продължават обсъжданията на срещата на върха в Копенхаген за климатичните промени. Повече от 120 държавни и правителствени глави, всички заедно, за да намерят разрешение на въпросите за намаляване на вредните газове в атмосферата. „Без респект към Сътворението не може да има мир в света”, бе казал Папата в Посланието за Световния ден на мира 2009, един апел който продължава да отеква. „Темата за климатичните промени представлява един тест за отговорността и глобалната солидарност, заяви пред Радио Ватикана председателят на Европейската комисия Хосе Барозо. Финансовата криза на която сме свидетели показва степента на взаимозависимост, която ни свързва. Затова срещата в Копенхаген е първият повод да се покаже, че можем да работим в една обща посока. В този тип преговори не можем да се позволим да застанем един срещу друг. Необходимо е да работим заедно, защото сме изправени пред общата цел за бъдещето на планетата и за качеството на живота на новите поколения… Повтарям още веднъж, че Копенхаген е един важен тест за даването на един глобален отговор на глобалните предизвикателства на ХХІ-я век”.


http://www.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=343007


Митрополитът на Франция Емануил е новият председател на Конференцията на европейските Църкви

17/12/2009 18.57.15

Митрополит Емануил, отговарящ за православните християни във Франция (Константинополска патриаршия) е новия председател на Конференцията на европейските Църкви (КЕК), икуменическия организъм със седалище в Женева, който координира около 120 православни, протестантски, англикански и старо-католически църкви присъстващи в Европа. Митрополит Еменуил е избран за председател на Конференцията на 16 декември по време на съвещанието на Централния комитет на КЕК. Досега председател на Конференцията беше протестантският пастир Жан Арнолд де Клермон. За заместник-председатели са избрани преподобна Корнелия Копш от Протестантската църква в Германия и англиканския епископ Кристофър Хил. В обръщението си при приемането на поста – информира агенция SIR – митрополита е посочил, че като приоритет в неговото управление ще бъде преструктурирането на Конференцията на европейските църкви и координирането на дейността на Комисиите. „Мисията на КЕК е да улесни отношенията между източна и западна Европа, като укрепи участието на православните църкви”, заяви новоназначеният председател. Митрополит Емануил е от гръцки произход. През 1995 г. е назначен от Вселенската Патриаршия за ръководител на „Отдела за връзка на Православната църква към ЕС” в Брюксел. Въздигнат в епископски сан през 2003 г. е назначен за митрополит на Франция. В последствие е избран за председател на Асамблеята на православните епископи във Франция, съпредстедател на Съвета на християнките църкви във Франция, както и за съпредстедател на Световната Конференция на Религиите за Мира (WCRP). От 2003 г. е член на Централния комитет на КЕК.


http://www.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=343042


Палестина: Послание за любов, мир и справедливост

anawim, петък 18 декември 2009 - 11:33:11


Кметът на Витлеем, Виктор Батарсех, каза по време на церемонията за запалване на светлините на коледното дърво в града: „Посланието ни до света в това славно коледно време е послание за любов, мир и справедливост. Въпреки че посланието на нашия Господ Исус Христос е послание за любов и мир, Витлеем и нашата земя все още преживяват борба за свобода, стабилност и независимост.”
Той допълни, че „въпреки стената, ограждаща Витлеем и влошаването на политическото и икономическото положение светлината на Рождество идва отново през тези дни” , че това ги „прави още по-решителни да уважават духовността на рождественското послание” и „разгаря нова надежда за свободен и достоен живот” в тях.
В запалването на светлините са участвали духовници, чуждестранни дипломати, поклонници и палестински водачи от Витлеем. Коледното дърво е шестметрова пиния, поставена на площада пред църквата, издигаща се над пещерата, в която е роден Исус Христос. Там се намира и коледната ясла.
Малко преди събитието, християните от всички деноминации във Витлеем се събрали, за да подпишат съвместна декларация. В нея те настояват за санкции срещу Израел и отхвърлят християнския ционизъм. Духовниците определят движението като "Palästina Kairos Initiative", с което се позовават на южноафриканския „кайрос-документ” от 1985 г.(„кайрос” е термин, използван в смисъл на „уречено време”по името на митологическия герой Кайрос), апелирал за борба срещу апартейда.

http://radiotaubg.eu/news.php?item.4137.6

Независимая газета”: САЩ преразглеждат политиката си в Централна Азия

18 декември 2009


Москва. Белият дом приключи преразглеждането на своята политика в Централна Азия, коментира „Независимая газета”. На 15 декември в Сената се състояха слушания, в които бяха озвучени основните положения от новия поглед на САЩ към региона. От озвучения текст събралите се политици и експерти успяха да узнаят, че администрацията на Обама е отделила за себе си пет основни направления, по които възнамерява да работи.
Както заяви сенатор Робърт Кейси, „задачата на САЩ в Централна Азия е да помогнат на страните да укрепят стабилността, а също да решат проблемите с тероризма и ефективното разпределение на енергийните ресурси”.
На първо място Белият дом е заинтересован от партньорство със страните от Централна Азия във въпроса за снабдяването на американски войски, воюващи в Афганистан. През Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан преминава т.нар. северна мрежа на доставки (NDN), с помощта на която военнослужещите от антитерористичната коалиция получават хранителни продукти, медикаменти, въоръжени, дрехи и т.н.
Пълния текст четете в рубрика „Анализи” .


http://www.focus-news.net/?id=n1317837



Русия с времето може да се интегрира в общата система за ПРО, каза генералният секретар на НАТО


16 декември 2009 | 20:47 | Агенция "Фокус"


Москва. Русия с времето може да се интегрира в общата система за противоракетна отбрана на Алианса, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в ефира на радио „Ехото на Москва”.
Президентът на САЩ Барак Обама обяви на 17 септември, че Вашингтон ще създаде нова система за ПРО, която ще бъде по-икономична и високотехнологична.
„Аз решително подкрепям новата система за ПРО, предложена от президента на САЩ Обама, по редица причини. Първо – тя позволява да се разположи добре действаща система за ПРО и това да стане много по-рано, отколкото предвиждаха предишните планове. Според мен, ракетната заплаха е реална и ние имаме нужда от такава система за ПРО. Новият американски план ще ни позволи да направим това”, каза Расмусен.
По неговите думи, планът ще включва в себе си всичките съюзници на НАТО, ще се разработва в рамките на Алианса.
Расмусен изрази надежди, че системата ще бъде развивана в сътрудничество с Русия. Той също отбеляза необходимостта от проучването на възможността за бъдеща интеграция на Русия в тази система.


http://www.focus-news.net/?id=n1316806


Газета”: НАТО и Русия се споразумяха за ПРО


18 декември 2009 | 10:04 | Агенция "Фокус"


Москва. В четвъртък генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, приключвайки визитата си в Москва, разговаря със секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев. След визитата си генералният секретар заяви, че Русия и НАТО могат да създадат единна система за противоракетна отбрана, наистина, в далечна перспектива – към 2020 г., пише в. „Газета”.
Расмусен отбеляза, че НАТО не смята Русия за потенциален противник и че Алиансът не е заплаха за Русия. Той потвърди, че двете страни запазват разногласията си по повод конфликта в Южен Кавказ, но и припомни, че Москва и Брюксел имат още цели.
Александър Храмчихин, анализатор от Института за политически и военен анализ, смята, че Западна Европа ще продължи да се отнася несериозно към предложения от руския президент Медведев Договор за европейска сигурност. „Почти всички европейски страни са част от НАТО, където принципите за сигурност са добре отработени. Те нямат необходимост от нова доктрина”, отбелязва експертът.

http://www.focus-news.net/?id=n1317662


Правда”: Расмусен определи дата за обединение с Русия

18 декември 2009 | 09:52 | Агенция "Фокус"

Москва. Откакто преди няколко години САЩ обявиха плановете си за създаване в Източна Европа на трети позиционен блок на ПРО изминаха немалко събития, отбелязва в. „Правда”. С идването в Белия дом на Обама САЩ се отказаха от разполагането на ракети в Полша и радар в Чехия, заявиха за нова стратегия на ПРО, която подразбира по-мащабно и мобилно разполагане на ракети в целия свят.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който посети Москва, заяви наистина интересно предложение. Генералният секретар изнесе лекция в МГИМО, в която изказа надежда, че към 2020 г. Русия и НАТО ще създадат система за съвместна противоракетна отбрана. „Към 2020 г. в областта на противоракетната отбраната нещата ще стигнат дотам, че нашите система ще може да бъдат обединени”, заяви Расмусен. „Това не само ще ни защитава от ядрено оръжие, но и ще ни свърже политически”, отбеляза той.

http://www.focus-news.net/?id=n1317645