Мексико: федералният парламент на столицата прие закон за еднополовите граждански съюзи


22/12/2009 16.53.56


Федералният парламент на град Мексико прие закон, позволяващ съюза между хора от един и същи пол. Това е първият закон в целия латиноамерикански регион, въпреки предложенията и дискусиите по този въпрос в други страни. Мексиканският закон е въведен след промяната на шест члена на Гражданския кодекс на столицата и по-конкретно на чл. 146, според който „брака е свободен съюз между двама души” , а не „между един мъж и една жена”. Срещу новия закон се противопоставят католическите епископи и най-вече кардинал Норберто Ривера, архиепископ на град Мексико. Сред противопоставящите се на закона партии са „Accion Nacional” и “Revolucionario Institucional”, според които „страната се изправя през сериозната опасност от промяна на социалната и гражданска система”. От своя страна колегията на адвокатите католици обяви предварително, че ще прибегне до легални действия срещу закона, преди да бъде обнародван до края на първото тримесечие на 2010 година, тъй като „този закон противоречи на федералната конституционна харта”.


http://www.radiovaticana.org/bul/Articolo.asp?c=344159В Нова Зеландия разрешиха карането на колело без дрехи, стига да се носи предпазна каска


24 декември 2009


Уелингтън. Двама новозеландски младежи са били заловени да карат колела без дрехи, като не са били наказани за непристойно поведение, но са получили предупреждение да носят каски, съобщава Би Би Си.
Местният полицейски служител Кати Дюдър била шокирана, когато спряла двамата младежи, които й казали, че „искат да изпитат абсолютна свобода”. Представителката на властите пуснала младежите, но строго ги предупредила винаги да карат с каски.


http://www.focus-news.net/?id=n1321096