АФП: Папа Бенедикт XVI призова за създаване на нов световен орган

07 юли 2009 | 13:26 | Агенция "Фокус"

Ватикана. Папа Бенедикт XVI призова днес за създаване на нов световен орган с „истински зъби”, който да спомогне за възстановяване на глобалната икономика и да предотврати бъдещи проблеми, предаде АФП.
„Има силна нужда…от реформиране на ООН, а също и на икономическите институции, така че концепцията за семейство от нации да може да получи реални зъби”, смята папа Бенедикт XVI.

http://www.focus-news.net/?id=n1217928


РФИ: Папата призовава за нов световен финансов ред

07 юли 2009 | 19:54 | Агенция "Фокус"

Рим. Папа Бенедикт XVI призова днес да се създаде нов световен финансов ред, ръководен от етиката, достойнството и търсенето на общото благо в третата енциклика, издадена през неговия понтификат, предаде РФИ. В текста от 150 страници, озаглавен "Благотворителност в истината" (Caritas in veritate), папата изобличава мисленето, белязано от стремеж към печалба на всяка цена, характерно за глобализираната икономика и изразява съжаление, че подобна ненаситност е довела до най-тежките икономически сътресения от Великата депресия. Папата призовава за създаването на "световен политически орган", който да управлява световната икономика и засилване на правителствената регулация на националните икономики, за да се изведе светът от сегашната криза и да се избегне повторението й.


http://www.focus-news.net/?id=n1218191